Totta puhuen. Kaikki tukevat suuria seuroja. Maailmankuulut pelaajat, valtavat stadionit, pokaalikaappi täynnä kiiltäviä palkintoja… Mutta sinä et ole sellainen. Et halua mennä virran mukana: kuuntelet omaa musiikkiasi radioasemien soittamisen sijaan, et julkaise syömiäsi aterioita Instagramissa etkä edes katsonut Squid Gamea!
Koska haluat jotain aitoa, ehdotamme jotain vaihtoehtoista. Lähde matkalle seuraamaan yhtä eurooppalaista seuraa, joka on täynnä sielua, joka jää aina huomiotta (ja se on halpa!) Luota meihin, et tule katumaan.
Rayo Vallecano (Madrid)
Madridista tulee todennäköisesti mieleen Real Madrid tai Atlético de Madrid. Mutta Espanjan pääkaupungissa on pieni kaupunginosa, jonka Vallecasin katujen välissä sijaitsee Rayon koti: Estadio de Vallecas. Tai kuten paikalliset sen kirjoittavat: Vallekas.
Se on selvästi vasemmistosuuntautunut seura, jolla on sinikauluksinen fanijoukko. Heidän kannattajansa määrittelevät itsensä antifasistiksi ja osoittavat ylpeänä arvojaan katsomoissa. Rayolla on äärimmäisen uskollisia faneja, mikä on melko yllättävää, kun otetaan huomioon, että seura on kokenut vain lyhyitä onnen hetkiä historiansa aikana, enimmäkseen nousuja La Ligaan. Seura pääsi ainoan kerran Eurooppa-liigaan yli 20 vuotta sitten.
Mikä parasta? Voit silti nauttia Madridin tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Prado-museosta tai Retiro-puistosta.
Levante (Valencia)
Tiedät varmaan Valencian ja kaupungin mukaan nimetyn jalkapallojoukkueen. Mutta tiesitkö, että kaupungissa on toinenkin joukkue? Vaikka Valencia CF on voittanut kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, Levante on aina ollut jojo-joukkue, joka on enimmäkseen hypännyt ensimmäisen ja toisen divisioonan välillä.
Se tunnetaan nimellä Granotas, joka tarkoittaa ”sammakkoa” Valencian kielellä. Joukkue pelasi Turia-joen vieressä sijaitsevalla stadionilla 1930-luvulla, jolloin lempinimi syntyi. Jos menet Ciutat de Valencia -stadionille, muista tervehtiä virallisia maskotteja, Blau- ja Grana-sammakoita.
Espanyol
Tämä on yksi Espanjan historiallisimmista seuroista, jolla on perinteinen fanikunta, mutta FC Barcelona on aina jättänyt ne varjoonsa. Espanyol on viettänyt 81 kautta La Ligassa, vaikka he harvoin taistelevat mestaruudesta. He ovat voittanut Copa del Reyn muutaman kerran ja niittäneet suhteellista menestystä Eurooppa-liigassa, mutta aina altavastaajina.
Lempinimen Pericos (papukaija) nimen saanut seura pelaa tällä hetkellä RCDE-stadionilla Cornellán kunnassa. He pelasivat aiemmin Barcelonan vuoden 1992 olympialaisia varten rakennetulla olympiastadionilla, mutta se oli liian suuri ja liian vanha. Siksi Espanyol päätti rakentaa uuden kentän. Se sijaitsee puolen tunnin junamatkan päässä kaupungista, ja se on yksi Euroopan ensimmäisistä ympäristöystävällisistä stadioneista.
Hellas Verona
Euroopan jalkapallokauden 1985 suurin järkytys tapahtui Italiassa. Hellas Verona, vain kolme vuotta aiemmin ensimmäiseen divisioonaan noussut seura, yllätti kaikki ja voitti Serie A:n mestaruuden. Muistele 1980-lukua, jolloin elettiin Italian jalkapallon kulta-aikaa, jolloin kentällä pelasi supertähtiä, kuten Maradona ja Platini. Pari vuotta saavutuksen jälkeen joukkue palasi tavanomaiseen taisteluun välttääkseen putoamisen.
Tiedämme, että rakastat kulttuuria. Siksi suosittelemme menemään Veronaan, jonne Shakespearen näytelmä Romeo ja Julia sijoittuu. Ja jos olet kiinnostunut historiasta, on syytä mainita, että kaupungin keskustassa sijaitseva roomalainen amfiteatteri on Italian toiseksi suurin heti Rooman Colosseumin jälkeen. Siellä esitetään mahtavia oopperoita, joten se on myös hyvä tekosyy vierailla Veronassa!
Torino
Juventus saattaa olla Italian suurin seura, mutta Torino on yhtä suosittu (ja jopa suositumpikin!) Torinossa. Toisin kuin ”La Vecchia Signora”, Torino taistelee harvoin pokaaleista. Mutta asiat olivat toisin kauan sitten. Torinosta tuli yksi maailman parhaista joukkueista 1940-luvulla, kun se voitti neljä liigamestaruutta peräkkäin. Joukkue kuoli lento-onnettomuudessa, mutta sitä muistetaan ja rakastetaan edelleen.
Jalkapallon lisäksi Torinossa on paljon kulttuurikohteita, joihin ehdit tutustua matkan aikana. Se oli elokuvan syntypaikka, joten voit löytää sen historialle omistetun museon. Ja kun otetaan huomioon sen historia teollisuuskaupunkina, muista vierailla automuseossa, joka sijaitsee 3 km:n päässä Torinon stadionista.
Fulham
Jos pidät vanhan koulukunnan stadioneista, et voi lähteä Lontoosta käymättä Craven Cottagessa. Vuonna 1896 rakennettu puinen katsomo antaa sinulle esimakua siitä, millaista jalkapallo oli alkuaikoina. Stadion pystytettiin Thames-joen viereen, joten Fulham FC -ottelun katsominen on todella brittiläinen kokemus.
Fulham ei ole viettänyt Valioliigassa yhtä monta kautta kuin muut mahtavat Lontoon seurat, mutta se pääsi Eurooppa-liigan finaaliin vuonna 2010. Joukkue kamppailee pysyäkseen ensimmäisessä divisioonassa, mutta ketä kiinnostaa, kun olet yhdellä Englannin kauneimmista kotistadioneista?
Watford
Hauska fakta: 1970-luvulla Elton Johnista tuli seuran puheenjohtaja. Tuolloin Watford oli hyvin pieni seura, joka yritti nousta kolmanteen divisioonaan, mutta muutaman vuoden sisällä Hornets nousi ensimmäiseen divisioonaan. Lopulta he putosivat toiselle tasolle, mutta ainakin heidän pohjansa oli nyt korkeampi. He ovat nyt nousseet takaisin Valioliigaan ja taistelevat pysyäkseen mukana vielä yhden kauden.
Watford pelaa Vicarage Roadilla, sata vuotta vanhalla stadionilla, joka kunnostettiin viisi vuotta sitten, kun joukkue oli jälleen kärkisarjassa. Se sijaitsee kohtuullisen tunnin matkan päässä Lontoon keskustasta, joten ehdit hyvin tutustua suurkaupunkiin!
Southampton
Oletko kyllästynyt Englannin suurimpiin kaupunkeihin? Koe sitten jotain erilaista Southamptonissa. Se on Etelä-Englannissa sijaitseva rannikkokaupunki, jossa on yksi maan tärkeimmistä satamista. Tästä satamasta kuuluisa Titanic lähti matkalle kohti Yhdysvaltoja.
Ja tietysti se on Southampton FC:n koti. Saints on yksi Englannin vanhimmista seuroista, vaikka se pääsi vasta 1960-luvulla Valioliigaan, jossa he ovat pelanneet säännöllisesti muutaman lyhyen pelin toisella tasolla. He pelaavat St. Mary’s Stadiumilla, joka rakennettiin vuonna 2001 ja johon mahtuu 32 000 katsojaa.